Start     Medlem    Om Collie    Valp&Kennel    Klubbinfo    Statistik    MENTALINDEX    Aktiviteter    Resultat&Priser    Länkar  

jjjjjjj
AKTIVITETER - AGILITY

Agility | Assistanshund  | Bruks  | Freestyle | Lydnad  | Rallylydnad  | Tjänstehund 
Vallning
  | Viltspår


AGILITY

Uppdaterad 2012-09-25 


Läs artikel om 2 agilityekipage från 2009 >>

Läs artikel om Angelica och Echo som kom 4:a på SM 2009 >>

Agility är en relativt ny och fartfylld tävlingsgren inom Svenska Brukshundklubben. Ordet agility betyder snabbhet, vighet och det är just vad agility handlar om. 

Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat.

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Det gäller att inte riva några hinder eller göra något fel vid de övriga hindren. Allt går också på tid. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Föraren får springa med sin hund och använda röst och kroppsspråk för att styra sin hund så fort som möjligt felfritt över hindren.


I agility kan man tävla både individuellt och i lag. Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder. Agility är en modern och publikfriande tävlingsform.

Det går fort mellan slalompinnar, på vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken, och förhoppningsvis hinner även föraren med i de snabba turerna.

 
Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr. Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. 

Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar.

 Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund, och förare och hund har roligt tillsammans.


I Sverige tävlar hundarna i tre olika storlekar: Small, Medium och Large. Dessa är indelade efter hundens mankhöjd. Collien tävlar i grupp Large. Sedan så finns det olika klasser med olika svårighetsgrader. 

Hinder som ingår i agility är: Balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, hopphinder, bord, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Då du tävlar agility startar du alltså i två klasser vid varje tävling - en agilityklass och en hoppklass.

Kurser i agility anordnas vid de flesta av landets brukshundklubbar och även vid ras- och specialklubbar. Agility är ganska fysiskt påfrestande för hundarna. Därför bör hunden vara färdigvuxen, innan den börjar träna agility. Runt ett år är de flesta raser kroppsligt mogna att få börja prova på agility. 

Det är också att rekommendera att höftledröntga sin hund, om man har en ras där man har problem med höfterna. Hunden bör ha friska höftleder, för att träna agility. 

Många klubbar har som lägsta ålder 1 år och vissa t.o.m. krav på höftledsröntgen. Hunden bör även ha en god grundlydnad innan den går på agilitykurs.
© Svenska Collieklubben 2005 | Start | E-post
Totalt besökare | Besökare online


Huvudsponsor