Start      Medlem    Om Collie    Valp&Kennel    Klubbinfo    Statistik    MENTALINDEX    Aktiviteter    Resultat&Priser    Länkar  

jjjjjjj
AKTIVITETER - DEN ALLSIDIGA COLLIEN

Aktivitetskalender | Collie-SM | Utställningar | Olika aktiviteter | Allsidig collieDEN ALLSIDIGA COLLIEN


Uppdaterad 2012-09-25


Läs artikel om hur du kan leka med din hund >>>


Collien kom till Sverige under tidigt 1900-tal för att den svenska försvarsmakten ville ha tillgång till hundraser, som hade bevisat sin duglighet på artillerislagfälten i Europa och som skulle kunna uträtta liknande arbete under svåra förhållanden här. Därmed blev collien i Sverige tillsammans med schäfer, boxer, riesenschnauzer och några till en av de s.k. brukshundraserna. 

Svenska Brukshundsklubben bildades för att utbilda och träna dessa hundar och deras ägare i militära färdigheter som att:


Collie som tävlar i sök på collie-SM
  • Springa med meddelanden mellan militära enheter

  • leta rätt på försvunna personer

  • följa spår efter människor

  • patrullera  ett område och varna för inträngande främlingar

  • skydda sin förare mot angrepp

  • kunna gå fot, stanna och ligga kvar på ett framviskat kommando, alltid vid husses vänstra sida -  
    hans högra hand håller ju i vapnet och han måste veta precis var hunden är

 

De militäriska "grenarna" har utvecklats till dagens Bruksprov som idag har följande grenar; spår, sök, rapport, bevakning samt skydd. Collien som ras passar utmärkt för alla dessa, förutom skyddet. Det är mer upp till förarens intresse.

SBK:s tävlingar i bruks – liksom i lydnad, där hunden fortfarande skall gå med millimeterprecision på vänster sida – kommer ur denna bakgrund. Det gör också skjutandet, som numera ingår som störning.


Räddningshund under utbildning

Ännu en vidareutveckling av arméns nyttohundar är dagens utbildning av tjänstehundar i form av antingen försvarsmaktshund eller räddningshund. Räddningshundar utbildas för att tillsammans med sin ägare leta rätt på människor i katastrofsituationer – begravda i snölaviner eller rasmassor, försvunna i oländig terräng, jordbävningsoffer. I Sverige finns idag collies med titeln Tjänstehund/Räddning. Finns en finare titel för en hund? Finns ett bättre sätt att ta vara på rasens ursprungsegenskaper? 

Under senare år har hundar börjat med att mer systsematiskt vara en hjälp  för många mässiskor. Först ut var Ledarhunden som har funnits ganska länge.  

En Servicehund hjälper handikappade människor fungera i vardagen.

En Signalhund är tränad att reagera på sin husses/mattes sjukdom i ett tidigt skede så att dessa personer antingen kan ta medicin eller hinna sätta sig i säkerhet. (Diabeteshund, Epilepsihund)

Signalhunden kan också vara tränad till att hjälpa sin döva/hörselskadade ägare i vardagliga situationer. 

Terapihund, Behandlingshund eller Vårdhund är en typ av hund som ger stöd till människor inom vård, skola och omsorg.  

En terapihund arbetar för att öka patientens, klientens eller elevens motivation, välbefinnande och hälsa. En terapihund arbetar med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. 


Dessa hundar är mer att betrakta som en moderna form av tjänstehund


Atlas, Europas första servicehund för epileptiker.


Oddie, utbildad Vårdhund. 
Förutom de traditionella tävlingsformerna som bruks och lydnad har agilityn kommit med stormsteg. 

Denna tävlingsform liknar hästens hoppbana men har fler typer av både hopphinder och olika balanshinder. 

Under 2009 kom en korthårig collie för första gången 4:a på SM. Agilityn som är en sport som handlar om samarbetsvilja och rörlighet – passar rasen bra.Agility
Lydnad på Collie-SM


De allra senaste hundsporten på frammarsch är rallylydnaden. SBK har planer på att sporten skall bli officiell under 2011 vilket gör att än så länge så tävlar man inofficiellt. Rallylydnad är bra lämpat både för förstagångshundägaren som aldrig har tränat hund såväl som för den mer erfarne.


Rallylydnad

Och sist men inte minst – det finns fortfarande platser, även i Sverige, där en collie gör det 
en collie alltid har gjort…


Vallning...


© Svenska Collieklubben 2005 | Start | E-post
Totalt besökare | Besökare online


Huvudsponsor