Ordförandens rader juli 2019

Nu är det sommar, nu är det sol…
Fast i år är det blandad kompott på vädret där jag bor i alla fall, men både naturen och mina hundar njuter av att det faktiskt inte är så varmt och att det regnar.

Vi har ett Collie-SM på ingång första helgen 2–4 augusti i Piteå. I dagarna 3 tävlas det och ställs det för en rasspecialist från Storbritannien samt tävlas i Bruksprov spår och sök, agility, rallylydnad samt lydnad. Lördag kväll är det bankett.
Sverige är långt och vi flyttar runt vårt SM mellan olika arrangörer och i år är det som sagt Norra Lokala Aktivitetsområdet som står för arrangemanget. Men nästan alltid så behöver vi hjälp av en lokal brukshundklubb och i år är det Piteå BHK som hjälper oss. För det är så det fungerar i hundsverige och inom vår specialklubb SBK (Svenska Brukshundklubben) – vi hjälps åt. En rasklubb har oftast inga egna klubbar (klubbstugor med appellplan) och SCK är utan egentlig infrastruktur och därför behöver vi hjälp av SBK:s lokala brukshundklubbar. Förra året var vi hos Kungsbacka BK och 2020 ska vi vara på Helsingborgs BK.

Collie-SM är SCK:s stora årliga arrangemang och vi är många som har åkt land och rike runt och tävlat och ställt ut på många olika klubbar. Vi som spårar eller söker får då möjligheten att prova på nya marker vilket är utvecklande och roligt. Man får se mycket av Sverige och lära känna nya människor som alla har det gemensamma – vi älskar våra raser – kort- och långhårig collie.

SM-Vinnare långhår med SCK:s Vandringspris

Ofta är det svårt att hitta en SM-arrangör och vi söker till SM 2021 nu, och även till 2022. Det är bråttom att hitta någon till 2021 då vi måste komma in med datum för utställningen till SBK redan den 1 augusti 2019, dvs. 2 år innan.

Yippie!!! Fick precis ett positivt besked från Mellersta Norra LA att de tar Collie-SM 2021 i samarbete med Timrå BHK. Det är lika glädjande var gång som vi hittar en arrangör till vårt SM. Planering och samarbete är vägen framåt. Året därpå verkar N Svealand vilja anta utmaningen.

Till hösten har vi planerat in en LA-konferens i Gimo (21-22 september) där vi samlas från hela landet och bl.a. ska prata om det här med SM och utställningar, om hur vi ska ha det och hur vi vill jobba. För det är ju ute i landet som det händer. Styrelsen bistår och hjälper och ska ge goda förutsättningar, men vi kan faktiskt inte göra speciellt mycket utan våra kamrater ute i LA. Det är vi som tillsammans är Svenska Collieklubben!

Vet du vilket LA du tillhör?
Om inte – gå in på hemsidan och kolla upp det – LA har egna hemsidor och kontaktpersoner. http://svenskacollieklubben.se/lokala-aktivitetsomraden/

Apropå samarbete med lokala Brukshundklubbar. Det är även alla SBK-klubbar som ställer upp och mentalbeskriver och mentaltestar våra collies samt även alla övriga 20 bruksraser.
Alla collies bör gå ett MH – för det är viktigt för utvärderingen av våra raser, det är viktigt för våra uppfödare att veta om de är på rätt väg men det är också intressant för dig som collieägare. Du får nämligen reda på lite mer om just din hund, och hur den reagerar i och hanterar olika situationer. Att gå ett MH är med andra ord både himla kul och intressant. Även den mest rutinerade kan bli överraskad av sin hunds reaktioner.

När du anmäler kan du gå in på www.sbktavling.se och leta upp ett MH nära dig. Collies är välkomna på alla MH, förutom dom som heter Uppfödar-MH (ett MH beställt av en viss uppfödare). Vissa LA inom SCK arrangerar också MH och hyr in sig hos en lokal brukshundklubb. För att arrangera ett MH behöver man en speciell bana, figuranter, testledare och en beskrivare. SBK utbildar och auktoriserar dessa funktionärer.

Vill du lära dig mer om hundar och dess mentalitet? Passa på och utbilda dig till MH-figurant så får du en massa kunskap på köpet.
Länk till infoblad om MH-utbildning>>>

Nu tar styrelsen semester fram till Collie-SM i Piteå då några av oss möts på Informationsmötet (inbjudan kommer strax) som vi håller i Piteå lördagen den 3 augusti kl. 18, innan kvällens bankett.

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Kommentarer är avstängda.