Agility

AGILITY

Agility är en populär hundsport som är rolig för både hund och förare. Sporten går ut på ekipaget (hund och förare) ska ta sig genom en hinderbana så snabbt som möjligt i rätt ordning och med så få fel som möjligt.

Caroline Larsson med Mironik’s Fabi ”Mira


Agility visades för första gången i England 1978 som pausunderhållning vid en hundutställning. I slutet av 80-talet kom hundsporten till Sverige och den blev snabbt populär och är idag en av de mest utövade hundsporterna.

Några av de hinder som kan finnas på en agilitybana är hopp, säck, tunnel, gungbräda, slalom och balansbom. Alla banor ser olika ut eftersom det är domaren som ritar banan och därmed väljer i vilken ordning hindren ska stå, det gör det till en väldigt varierande hundsport. När en tävling väl har börjat gäller det att på så kort tid som möjligt och utan fel eller vägringar ta sig igenom banan tillsammans med hunden, den som gör detta bäst blir vinnaren.

Det finns två olika klasser inom Agility: Hoppklass och Agilityklass. Hoppklassen är utan kontaktfältshinder, det vill säga utan balansbom, gungbräda och A-hinder. I Agilityklassen är alla hindertyper inkluderade.

Det finns även fem stycken storleksklasser, från extra small till extra large. De flesta collie som tävlar i Agility tävlar i klass extra large.

I Sverige har vi glädjen att ha flera otroligt duktiga collie-ekipage som både kvalificerar sig till, och tävlar både individuellt och i lag på Agility SM. På SM 2019 tog Caroline Larsson med Mironik’s Fabi ”Mira” en 5e plats, fantastiskt jobbat!

Ett lite mindre men fortfarande lika roligt arrangemang är Collie-SM som hålls årligen, även där ser vi duktiga collies (och deras ägare) prestera i fart och precision. Så oavsett om du nyligen har upptäckt rasen eller är en inbiten collieentusiasm så är det ett hett tips att besöka Collie-SM för att få se en massa duktiga Agility-collies.

Klicka här för att läsa om collies som tävlar i Agility!

Det anordnas kurser och tävlingar över hela landet. Du kan läsa mer om Agility på Svenska Agilityklubbens hemsida