Lydnad

LYDNAD

Lydnad går ut på att hunden ska lära sig att utföra olika lydnadsmoment som sedan ska utföras i en viss följd efter varandra. Det kan t.ex handla om att gå bredvid föraren i såkallad linförighet, hoppa över hinder eller apportera en apportbock. I lydnaden bedöms inte bara hundens förmåga att utföra momenten felfritt utan även samarbetet och helhetsintrycket mellan hund och förare.


Lydnadsprovet är en av de äldsta hundsporterna vi har i Sverige, den kom hit under 60-talet och är idag en av de mest utövade.

När man tävlar i lydnad så startar man i startklass – Det finns fyra olika klasser, startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. För att komma upp i nästa klass så måste man få tillräckligt många poäng, så kallade uppflyttningspoäng.

Lydnad är en väldigt rolig hundsport att träna och tävla i eftersom det hela tiden är tydligt vad som krävs av både hund och förare, inte bara för föraren utan även hundarna tycker att det är roligt och man ser alltsomoftast glada viftande svansar när hundarna gör allt de kan för att klara av momenten.

Svenska Collieklubben arrangerar årligen Collie-SM där det hålls tävlingar i de olika lydnadsklasserna. Om du vill se duktiga collies kämpa för ett förstapris är det där du ska vara!

Det är många collies som tävlar i lydnad, vilket inte är så konstigt med tanke på att colliens intelligens och vilja gör dem perfekta för just denna hundsport!

För att läsa mer om lydnad, de olika lydnadsklasserna eller regler kan du besöka Svenska Brukshundsklubbens hemsida