Nose work

NOSE WORK

Nose work går ut på att hunden ska söka efter, och lokalisera olika dofter i varierande miljöer. Ett par av de vanligaste dofterna det handlar om är Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel.


Nose work är en hundsport som blir mer och mer populär i Sverige, men den är fortfarande en relativt ny sådan. Sedan 1 januari 2017 är den en officiell hundsport i Sverige.

De flesta hundar tycker att nose work är roligt, men det finns många faktorer som gör nose work till en så uppskattad hundsport utöver hundarnas entusiasm, till exempel det faktum att det inte krävs några direkta förkunskaper och att man kan utöva sporten utan att köpa någon speciellt dyr utrustning. Man kan även utöva det i hemmets lugna vrå. Ett annat skäl är att alla hundar kan utöva det, det spelar ingen roll om hunden är ung eller gammal, och det är t. ex. perfekt att stimulera en skadad hund med just nose work.

För att få tävla i nose work måste hunden först ha klarat av ett så kallat doftprov, detta utförs som tidigast när hunden är 10 månader. När doftprovet är utfört och godkänt kan man börja tävla med hunden.

För att läsa mer om nose work kan du besöka Svenska Nose Work Klubbens hemsida, SNWK