Historik Collie-SM

1993 hölls Svenska Collieklubbens första Collie-SM. Sedan dess har SCK på olika sätt lyckats arrangera Collie-SM varje år.

Leif med Dantos Baron

Vem var det som drog igång det här med Collie-SM? Jo, det var Leif Hedberg som då var vice ordförande i centralstyrelsen i vår klubb.

Vid den tiden pågick en debatt om collien skulle vara en bruksras eller inte. Leif som själv hade börjat med collie som tävlingshund insåg att det gällde att anpassa träningsmetoderna efter individen. Leif dömde på den tiden både lydnad och bruks likaså var han CA-kontrollant för tjänstehundar.

Leif sa för några år sedan
”Idag är jag helt förälskad i rasen och har haft collie sedan dess”

Dåvarande styrelse var med på noterna när Leif kom med idén. Vidare ansåg man att det var viktigt att alla grenar skulle vara med; utställning, bruks, lydnad och agility. Det gällde att allas intressen skulle tillgodoses.
2011 kom rallylydnaden med på Collie-SM.

Det skulle vara en helg där ”Collieraserna var i centrum” . Så här stod det i inbjudan:

SVENSKA COLLIEKLUBBEN 25 ÅR
Vi välkomnar alla collievänner att deltaga i våra officiella jubileumsarrangemang (SCK fyller 25 år) vid Åkerby kursgård, Nora ca fyra mil norr om Örebro!

I vårt första collie-SM blev det många aktiviteter. Det krävdes många duktiga funktionärer och det var nog ett av de största arrangemang klubben hade anordnat.

Det fanns inget centralt beslut från SBK att få arrangera officiella rasmästerskap. Endast grenar som SCK , vid den här tiden, fick arrangera var officiella. Senare kom beslut om att rasklubbar fick arrangera egna Rasmästerskap där man i brukset kan ge collierna förtur över andra raser vilket vi sedan dess har gjort nästan varje år.

Ett trevligt inslag för 20 år sedan var championkavalkaden av svenska collie i huvudringen, likaså collie som erövrat Tjänstehundscert! Åskadare var imponerade att så många collie erövrat Tjänstehundcert.

Det var flera LO (idag LA) som var inblandade i arrangemangen. Speciellt personer som var auktoriserade för vissa funktioner behövdes.

När SCK firade 50 år och Collie-SM därmed 25 år – sa Leif ”Jag är glad över att detta har fortsatt i så många år och att det fortsätter många år till”.

Alla vi Collieägare kan inte annat än att hålla med och innerligt tacka Leif Hedberg för initierande ett COLLIE-SM som för många numer är sommarens höjdpunkt!

Leif gick ur tiden 2016