Rasstandard

Rasstandard för
Kort- och långhårig collie

Rasstandarden för de båda hårlagen är nästa identiska.
Bilderna nedan länkar till standarden på SKK:s hemsida.

Egenskaper / Mentalitet

Collie är vänlig till sinnelaget, lättlärd, lyhörd och arbetsvillig. Den ska inte vara nervös eller aggressiv. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur. Rasklubben arbetar aktivt med mentalitetsfrågor. Bland annat genom projektet Mentalt Sund Collie där ett mentalindex har tagits fram. Mer om mentalindex hittar du på klubbens webbplats.

Storlek och utseende

Lång- och korthårig collie skiljer sig nästan bara genom pälslängden, den korthåriga varianten har möjlighet att ha något större öron.
Båda hårlagen förekommer i tre olika färger;
Sobel
Trefärgad
Blue merle.

En collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ger intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig.

Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.

Pälsvård

Den långhåriga pälsen är inte svår att sköta. En grundlig genomborstning i veckan, något oftare vid fällning. Bakom öronen, vid armbågarna och baksidan på låren är områden som kan kräva större noggrannhet. Kam används vid utredning av tovor. Runt öronen, tassar och bakhasor är områden som trimmas. Använd sämskskinn till den korthåriga pälsen. Båda hårlagen badas vid behov. Inför utställning senast en vecka innan. Vid fällning kan hunden badas för att lättare få bort lös päls. Klorna bör klippas regelbundet så att de hålls korta.