Att tänka på

Collien är rasen för dig som gillar ett aktivt liv där hunden får vara med!

Collien karakteriseras i stort av att vara familjekär, vänlig, följsam och lättlärd och det är en aktiv hund som kräver daglig aktivering. Collien är en frisk ras som vanligtvis uppnår en ålder av 10-12 år.
De flesta raser har svagheter varför du som valpköpare behöver läsa på.

Colliens främsta svaghet är vissa delar i mentaliteten.

Svenska Collieklubben verkar aktivt för att förbättra colliens mentalitet. Rasen behöver som helhet få en större nyfikenhet, mindre rädslor och mer framåtanda. Detta är viktigt för alla – inte bara för dig som vill träna och kanske tävla i någon hundsport med din vän.

Ju mindre rädslor och ju mer nyfikenhet,
desto roligare kommer du ha med din hund.

Ljudrädslor och bristande nyfikenhet samt golvrädsla kan göra att din hund exempelvis kan må dåligt på nyårsafton, vägra gå på blanka golv, och har svårt att komma över obehagliga händelser. 

Gör därför kloka och väl avvägda val av kull för din nya familjemedlem!

 

Att tänka på vid val av valpkull

Bra hjälpmedel finns – använd dom!
Inom collierasen finns det bra hjälpmedel för att hitta en valp som har bra förutsättningar att bli orädd och nyfiken på livet. Ett av dessa hjälpmedel kallas Mentalindex.

MENTALINDEX för en kull tas fram genom att hanens och tikens Mentalindex slås ihop och delas på två. Du får då fram en siffra.
Ett exempel: om hanen har 110 i Mentalindex och tiken har 95 så kommer kullindexet bli (110 + 95 = 205/2 ) = 102,5.

Rekommendationen är att kullindex > 100

 • Med HD-index >100 minskar risken för att din valp får höftledsdysplasi.
 • Med index för Nyfikenhet/Orädsla (N/O) >100 så ökar du möjligheten att få en tryggare och gladare collie.
 • Med index för Skott >100 så minskar du risken för att din hund utvecklar skotträdsla.

Mer om Mentalindex hittar du här >>

När du hittat en intressant kull kolla då det här:

 1. Kolla föräldradjurens MH, Hälsostatus och tävlingsresultat på SKK Hunddata och Avelsdata
 2. Kolla föräldradjurens Mentalindex, föräldradjurens Mentalindex tillsammans och delat på 2, bör bli 100 eller över. Uppdaterade mentalindex hittar du här>>
 3. Kolla föräldradjurens HD-index. Föräldradjurens HD-index tillsammans och delat på 2, bör bli 100 eller över. Mer om HD-index hittar du här>>

På fliken ”Om collie” hittar du allt du behöver veta om vår fina ras. Här finns information om rasens historia, om exteriör, hälsa och mentalitet. Om du behöver hjälp att tolka informationen så vänd dig med fördel till någon av kontaktpersonerna för rasinformation. De allra viktigaste sakerna att titta på förutom mentaliteten, är hundens höftleder, ögon, och inavelsgrad.

Våra kontaktpersoner för rasinformation hittar du här>>
Mer om höftleder hittar du här>>
Mer information om Mentalindex hittar du här>>

Uppfödare skall i val av avelsdjur alltid ta hänsyn till hela hunden, d.v.s dess utseende, exteriör och dess fysiska hälsa och mentalitet.
Genom att uppfödare kan motivera sina val av avelsdjur blir det lättare för dig som valpköpare att hitta din framtida familjemedlem.

Uppfödaren är viktig:

 • Det är viktigt att det är en/flera person/er som du känner förtroende för.
 • Be att få träffa BÅDE tiken och valparna hemma hos uppfödaren.
 • Tiken ska vara tillgänglig för valparna under deras första 8 veckor, det är en viktig del i deras utveckling.
 • Uppfödaren bör ställa frågor och ställa krav på dig som blivande valpköpare. Detta för att såväl måna om sina valpar som att du ska få de bästa förutsättningarna i ditt kommande hundägande. Ett vanligt önskemål är att du planerar att höftledsröntga din hund samt gå MH med den när den blivit gammal nog. Det är viktigt både för uppfödaren och för rasen som helhet.
 • En del uppfödare vill att valpköparna ska tävla med sina hundar. Det är viktigt att dina ambitioner stämmer överens med uppfödarens.
 • Då du hämtar din valp ska köpehandling, registreringsbevis och besiktningsintyg vara i ordning. Besiktningsintyg skall vara utfärdat av veterinär och vara högst 7 dagar gammalt. Om någon handling saknas bör du inte fullfölja köpet.

Aktuella valpkullar

På vår hemsida har vi en lista på uppfödare uppdelade på regioner i landet, där uppfödarna själva skickar in information om planerade kullar. Tänk på att du kan behöva åka en bit för rätt valp – ett hundköp är ett köp som kommer påverka ditt liv i många år framöver, så se till att du ger dig och din valp rätt förutsättningar för ett roligt liv tillsammans fullt av nyfikenhet och utan rädslor!