Viltspår

VILTSPÅR

Viltspårsprov är en aktivitet som man kan träna sin hund i för att göra någonting roligt och stimulerande tillsammans med den i och med att hunden får används både sin nos och sin hjärna, men man kan också tävla i det. Många hundägare som tränar och tävlar sina hundar i viltspår använder dem även som en del i sin jakt. På ett viltspårsprov bedöms nämligen hundens lämplighet vid eftersök på skadat och/eller dött vilt.

Förstapris i hundens ögon – klöven!

Det är många collieägare som tränar viltspår med sina hundar. Viltspår görs på konstgjorda spår, det vill säga att spåren inte kommer från riktigt vilt utan att man använder blod från nöt eller svin istället. Spåren ska göras så att det blir så verklighetstroget som möjligt, med andra ord kan ett spår gå över diken och hyggen och det är viktigt att terrängen är varierad.

När hunden går spåret så hålls den i lina, det kräver att föraren kan hålla tempot i skogen om man har en hund som spårar i det snabbare laget.

När man börjar tävla i viltspår så startar man med något som kallas anlagsprov, där bedöms hundens spårförmåga och spårvilja. Om hunden blir godkänd i anlagsprovet så går man vidare till öppenklasspår. Där bedöms även hur spårnoga hunden är, hur självständig den är i sitt arbete samt vilket tempo den arbetar i.

Tryck här för att läsa om collies och viltspår!

För att läsa mer om viltspår kan du besöka Svenska Kennelklubbens hemsida